Karmienie szczeniąt owczarka niemieckiego

Potrzeby żywieniowe owczarka niemieckiego należą do zróżnicowanych. Zależą one od wieku, jego kondycji fizycznej, pracy, którą wykonuje, ilości ruchu, pory roku (psy, które przebywają poza pomieszczeniem ogrzewanym mają większe wymagania co do zapotrzebowania energetycznego), a także od swoich indywidualnych cech. Młody owczarek niemiecki i szczeniaki tej rasy potrzebują bardzo intensywnego żywienia opartego na dużych ilościach białka, karmieniu wysokowartościową karmą, którą należy uzupełnić preparatami mineralnymi, zwłaszcza wapniowymi oraz witaminami: A, D3, E, B1, B2, B6 i B12. Taka dieta jest niezbędna dla szybko rosnącego szczeniaka owczarka niemieckiego. Po osiągnięciu pół roku, waga tego psiaka rośnie o 1 kg na tydzień. Szybki wzrost jest zagrożeniem dla wystąpienia schorzeń kostnych. Z tego powodu do około 10 miesięcy należy zwracać baczną uwagę na rozwój fizyczny psa i zapewnić mu odpowiedniej wartości porcji żywieniowe.

Szczeniaki owczarka niemieckiego chętnie zjedzą to, co będzie im smakowało. Niemniej jednak należy pamiętać, że przypadłością charakterystyczną dla tej rasy jest mało odporny żołądek i nieprawidłowa praca trzustki. Dlatego nie można karmić psiaków jedzeniem zbytnio tłustym, aby nie ryzykować utraty zdrowia czworonogów.

Szczeniakom owczarka niemieckiego można zatem podawać: kaszę, pod warunkiem, że jest ona bardzo dobrze ugotowana, wręcz przegotowana, makaron (byle nie za często, ponieważ powoduje nadmierną otyłość). Do menu czworonogów tej rasy należy dodać także warzywa i owoce. Właśnie ten element odpowiedniej diety należy wprowadzić w okresie szczenięcym, starszy pies nie nauczy się jeść warzyw i owoców. Z tego powodu w dorosłości będzie miał problem z zaburzeniem trawienia i awitaminozą. Szczeniaki owczarka niemieckiego powinny zatem dostać gotowaną włoszczyznę, rozdrobnione buraki, marchewkę w każdej postaci – surową, gotowaną i tartą, jabłka, sałatę, rzodkiewkę, banany, szpinak, który zawiera dużo witamin, soli mineralnych i karoten i który pobudza pracę jelit, ziemniaki wyłącznie ugotowane.

W związku z tym, że psy należą do gatunków mięsożernych, również maluchy owczarka niemieckiego powinny dostawać do jedzenia mięso surowe lub gotowane. Najlepszym gatunkiem mięsa przeznaczonym dla szczeniaków owczarka niemieckiego jest wołowina, cielęcina lub konina. Choć nie jest zalecane, mimo, że nie jest to zabronione, podaje się psiakom także wieprzowinę. Można to robić jedynie w przypadku, gdy mięso jest starannie ugotowane. W przeciwnym razie istnieje ryzyko, że mięso będzie zawierało wirusy wywołujące chorobę Aujeszky, która jest nieuleczalna. Do diety psiaków należy także dodać podroby takie jak: wątroba, nerki, płuca, serca, wymiona. Z powodu na ryzyko zanieczyszczenia tego mięsa pierwiastkami szkodliwymi, nie powinno się podawać podrobów częściej niż raz na dwa tygodnie. Idealnymi składnikami diety są ugotowane i pozbawione ości ryby, najlepiej morskie, jajka – surowe żółtka lub ugotowane w całości, sery białe i czasem żółte, od czasu do czasu kości, najlepiej cielęce z dużą chrząstką. Kość zawiera dużo fosforu, wapnia i magnezu. Nie można podawać czworonogowi kości z drobiu i dziczyzny (są kruche i mogą poranić przełyk i przewód pokarmowy). Szczeniaki owczarka niemieckiego powinny pić mleko, oraz jeść twaróg i jogurt. Sprzyja to rozwojowi właściwych mikroorganizmów w jelitach – lepsze trawienie i ochrona przy podawaniu leków weterynaryjnych.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz